هزینه های زندگی دانشجویی در روسیه

هزینه زندگی دانشجویی در کشور روسیه

یکی از دلایل علاقه مندی بسیاری از دانشجویان به کشور روسیه، هزینه های مناسب زندگی در این کشور نسبت به کشورهای دیگری مانند کانادا، آمریکا، آلمان و ایتالیا است. به همین منظور در این مقاله قصد داریم هزینه های زندگی دانشجویی را توضیح دهیم تا همراهان باپریس در ابتدای مسیر دید روشنی نسبت به هزینه های زندگی پس از مهاجرت خود داشته باشند.

هزینه های کلی زندگی دانشجویی در روسیه

  1. شهریه دانشگاه
  2. هزینه اسکان
  3. هزینه خورد و خوراک
  4. هزینه های ضروری
  5. هزینه های شخصی
  6. هزینه رفت و آمد به ایران

هر کدام از این موارد در ادامه به تفصیل بررسی خواهد شد. توجه شود که قیمت های ریالی ذکر شده در این مقاله بر اساس نرخ ارز در سال ۲۰۲۳ (با مبنای هر روبل ۵۶۰ تومان) برای راحتی مخاطب محاسبه شده است. به همین منظور در هنگام مطالعه این مطلب به نوسانات ارزی توجه فرمایید. قیمت های ذکر شده به روبل تماما قیمت های دقیق و به روز می‌باشند.

شهریه دانشگاه

شهریه دانشگاه برای رشته های تحصیلی مختلف اولین سوالی است که ذهن اغلب متقاضیان تحصیل در روسیه را به خود مشغول می‌کند. شهریه دانشگاه ها به نسبت مقاطع تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری) متفاوت است. همچنین افرادی که قصد تحصیل به زبان روسی را دارند میبایست دوره پادفک (دوره آمادگی زبان روسی) را طی کنند و مدرک A2 زبان روسی خود را کسب کنند تا در سال های بعدی وارد کورس اصلی دانشگاه شوند. دانشجویانی که قصد تحصیل در روسیه به زبان انگلیسی را دارند ضرورتی برای گذراندن دوره پادفک ندارند. اما توجه کنید افرادی که قصد تحصیل در دانشگاه های مورد تایید وزارت بهداشت ایران را دارند (حتی به زبان انگلیسی) باید قبل از ورود به کورس اصلی دانشگاه مدرک A2 زبان روسی را دریافت کنند. این مسئله به منظور تایید شدن مدرک ایشان توسط وزارت بهداشت ایران می‌باشد. برای دریافت مدرک زبان روسی در ایران می‌توانید به آموزشگاه هایی که آزمون زبان روسی برگزار می‌کنند مراجعه کنید. در خصوص شهریه باید در نظر داشته باشید که شهریه های تحصیل به زبان انگلیسی دانشگاه ها از تحصیل به زبان روسی تقریبا ۲۵% بیشتر است. در ادامه شهریه تحصیل و پادفک چند دانشگاه مختلف نشان داده شده است.

شهریه پادفک

  • دانشگاه روسبیوتخ : ۱۶۸.۰۰۰ روبل (۹۴.۰۸۰.۰۰۰ تومان)
  • دانشگاه ام گری : ۱۸۳.۰۰۰ روبل (۱۰۲.۴۸۰.۰۰۰ تومان)
  • دانشگاه دولتی اجتماعی روسیه (ار.گ.س.او) : ۱۵۰.۰۰۰ روبل (۸۴.۰۰۰.۰۰۰ تومان)
  • دانشگاه رودن : ۴.۹۰۰ دلار (۲۵۴.۸۰۰.۰۰۰ تومان)
  • دانشگاه سینرژی : ۱۵۵.۰۰۰ روبل (۸۶.۸۰۰.۰۰۰ تومان)

شهریه تحصیل در دانشگاه های روسیه

  • دانشگاه یوداکیموا (سماشکو) (رشته دندانپزشکی به زبان روسی): ۵۸۰.۰۰۰ روبل در سال (۳۲۴.۸۰۰.۰۰۰ تومان در سال)
  • دانشگاه فدرال کازان (رشته های پزشکی و دندانپزشکی به زبان روسی): ۳۸۴.۰۰۰ روبل در سال (۲۱۵.۰۴۰.۰۰۰ تومان در سال)
  • دانشگاه پاولف سن پترزبورگ (رشته دندانپزشکی به زبان روسی): ۳۸۶.۷۰۰ روبل در سال (۲۱۶.۵۵۲.۰۰۰ تومان در سال)
هزینه ماهانه دانشجو در روسیه 2023-2024

هزینه های اسکان در روسیه

خوابگاه های دانشجویی

یکی از نکات بسیار خوب دانشگاه های روسیه ارائه خوابگاه توسط دانشگاه به دانشجویان در حال تحصیل در روسیه است. البته هزینه های این خوابگاه ها در هر دانشگاه نسبت به کیفیت ساختمان خوابگاه ها و چند نفره بودن اتاق متفاوت است. برای مثال هزینه ماهانه خوابگاه های دانشجویی در شهر مسکو بطور میانگین از ۱۳۰۰ روبل (۷۲۸.۰۰۰ تومان) تا  ۷۰۰۰ روبل (۳.۹۲۰.۰۰۰ تومان) است. هزینه خوابگاه های با کیفیت تر در برخی از دانشگاه ها به ۱۶۰۰۰ هزار روبل در ماه (۸.۹۶۰.۰۰۰ تومان) نیز می‌رسد. برخی دانشجویان نیز با توجه به شرایط ممکن است در هتل های ۲ نفره که طرف قرارداد با دانشگاه هستند اقامت داشته باشند. این نوع اقامت به طور متوسط برای هر نفر ۲۳۰۰۰ روبل در ماه (۱۲.۸۸۰.۰۰۰ تومان) هزینه خواهد داشت.

اجاره آپارتمان های شخصی

برخی از دانشجویان با توجه به شرایط مالی خود، اقامت در آپارتمان های اجاره ای را انتخاب می‌کنند. طبیعتا این نوع اقامت که فضای شخصی بیشتر و راحت تری در اختیار فرد قرار می‌دهد، با هزینه های بالاتری همراه است. اجاره خانه در شهر مسکو از ۳۰۰۰۰ روبل در ماه برای خانه های استودیویی کوچک با متراژ ۱۶-۱۷ متری شروع می‌شود. خانه های تک اتاقه نیز با میانگین اجاره ماهانه ۴۰ تا ۴۵ هزار روبل به بالا است. در کشور روسیه خوابگاه دانشجویی برای زوج ها وجود ندارد و خوابگاه ها بصورت جداگانه برای مردان و زنان ارائه می‌شود.

نکته اول: به دلیل وجود تعداد زیادی دانشجوی ایرانی در برخی از شهرهای کشور روسیه (مانند شهرهای مسکو، سن پترزبورگ و کازان) این امکان وجود دارد که دانشجویان بصورت دو الی سه نفره برای اجاره خانه اقدام کنند تا با تقسیم اجاره، هزینه های خود را کاهش دهند.

نکته دوم: در زمان اجاره خانه و آپارتمان چیزی به نام رهن وجود ندارد اما چون تمام خانه ها همراه با وسایل خانه اجاره داده میشوند (مانند : تخت ، یخچال ، تلویزیون ، مایکروفر ، لباس شویی و سایر لوازم خانه ، در هنگام اجاره ماه اول شما میبایست مبلغی را به عنوان زالوگ به صاحبخانه پرداخت کنید. مثلا اگر اجاره خانه ۴۵ هزار روبل باشد در ماه اول شما میبایست ۴۵ هزار روبل اجاره + ۴۵ هزار روبل دیگر نیز بعنوان زالوگ که برای ضمانت برای آسیب نرساندن خانه است پرداخت کنید و در صورتی که در هنگام تعویض خانه و یا پایان قرارداد خانه اگر به منزل شخص و وسایل آسیب نرسانده باشید مبلغ زالوگ به شما برگردانده میشود.

هزینه های خورد و خوراک (مواد غذایی) در روسیه

هزینه خورد و خوراک در روسیه

هزینه مواد غذایی

شاید جای تعجب باشد که هزینه خوراک و مواد غذایی در روسیه نسبت به بسیاری از کشورها پایین تر است. برای مثال بعضی از مواد غذایی و خوراکی در روسیه قیمتی همسان یا حتی پایین تر از قیمت های مواد غذایی در ایران دارند. بدیهی است هزینه کلی خورد و خوراک هر فرد با سبک زندگی وی مرتبط است. درصورتی که فرد از غذاهای آماده و رستورانی استفاده کند، باید هزینه ماهانه بالاتری بپردازد. اما یک دانشجو با خرید اقلام اولیه خوراکی و آشپزی تنها حدود ۱۲۰۰۰ روبل در ماه (۶.۷۲۰.۰۰۰ تومان) برای مواد غذایی نیاز دارد. با این مقدار هزینه دانشجو تمام سبد مواد غذایی از جمله روغن، انواع گوشت ها، مرغ، برنج، جگر، میوه و سایر مواد غذایی را خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر شما با جزئیات، قیمت تعدادی از مواد غذایی در زیر ذکر شده است.

  • روغن یک لیتری: ۹۹ روبل (۵۵.۴۴۰ تومان)
  • نان کوچک: ۱۶ روبل (۸.۹۶۰ تومان) / نان بزرگ: ۲۵ روبل (۱۴.۰۰۰ تومان) / یک بسته نان لواش: ۳۷ روبل (۲۰.۷۲۰ تومان)
  • ۹۰۰ گرم برنج: ۱۸۳ روبل (۱۰۲.۴۸۰ تومان)
  • ۱ کیلو سیب زمینی: ۲۵ روبل (۱۴.۰۰۰ تومان)
  • ۱ کیلو مرغ: ۱۹۹ روبل (۱۱۱.۴۴۰ تومان)
  • ۱ کیلو فیله مرغ: ۴۰۰ روبل (۲۲۴.۰۰۰ تومان)
  • ۴۰۰ گرم گوشت چرخ کرده: ۱۸۹ روبل (۱۰۵.۸۴۰ تومان)
  • ۹۰۰ گرم شیر: ۷۹ روبل (۴۴.۲۴۰ تومان)
  • ۱ کیلو ماکارونی: ۱۴۹ روبل (۸۳.۴۴۰ تومان)
  • ۴۵۰ گرم سوسیس: ۱۲۹ روبل (۷۲.۲۴۰ تومان)
  • چای نپتون ۲۵ عددی: ۸۹ روبل (۴۹.۸۴۰ تومان)
  • صابون ۴ عددی: ۷۹ روبل (۴۴.۲۴۰ تومان)
  • مایع دستشویی: ۹۹ روبل (۵۵.۴۴۰ تومان)
  • مایع ظرفشویی: ۹۹ روبل (۵۵.۴۴۰ تومان)
  • شامپو هندلشولدرز: ۳۲۹ روبل (۱۸۴.۲۴۰ تومان)
  • پد نوار بهداشتی زنان: ۱۳۹ روبل (۷۷.۸۴۰ تومان)
  • ژیلت ۵ عددی: ۴۹ روبل (۲۷.۴۴۰ تومان)

هزینه رستوران

قطعا دانشجویان در حال تحصیل ممکن است گاهی وقت پخت و پز نداشته باشند یا برخی اوقات دوست داشته باشند در بیرون از منزل به رستوران هایی مانند KFC و یا Burger King و غیره مراجعه کنند که در این مواقع هزینه ها بیشتر خواهد شد؛ به عنوان مثال هزینه یک وعده غذایی رستوران کی اف سی در روسیه برای هر نفر که شامل پک ساندویچ، سیب زمینی و نوشیدنی است معادل ۳۰۰ روبل (۱۶۸.۰۰۰ تومان) خواهد بود. قیمت هر ساندویچ از ۱۰۰ روبل تا ۲۰۰ روبل به بالا می‌باشد.

"</p

هزینه های ضروری

هزینه حمل و نقل عمومی (مترو، اتوبوس، تراموا)

هزینه هر بار ورود به مترو و یا اتوبوس در شهر مسکو به طور عادی برای عموم مردم ۵۴ روبل (۳۰.۲۴۰ تومان) است، اما کارت های حمل و نقل ترویکا دارای پکیج های متنوعی است. برای مثال هزینه پکیج ماهانه آن ۲۷۳۰ روبل (۱.۵۶۸.۸۰۰ روبل) است. با خرید این کارت به مدت یک ماه می‌توان به تعداد نامحدود در طول روز از مترو ها و اتوبوس های شهری استفاده کرد. اما کشور روسیه برای دانشجویان در حال تحصیل در روسیه امتیاز ویژه ای قائل شده است و هزینه کمتری برای حمل و نقل عمومی از دانشجویان دریافت می‌کند. هزینه کارت مترو ماهانه برای دانشجویان ۱۲۰۰ روبل (۶۷۲.۰۰۰ تومان) با تردد نامحدود در روز است. البته در نظر داشته باشید که برای تهیه این کارت ها می‌بایست در کورس اصلی تحصیل کنید و این امتیاز شامل دانشجویان پادفک در سال اول نمی‌شود.

هزینه سیم کارت و اینترنت ماهانه

اپراتورهای تلفن همراه مختلفی در روسیه فعالیت می‌کنند که هر کدام بسته های متفاوتی ارائه می‌دهند. برای مثال شرکت هایی مانند Tele2 , Beeline , Megaphone , MTC خدمات سیم کارت در روسیه را پشتیبانی می‌کنند که بسته های خدماتی هر کدام متنوع است. مثلا در اپراتور تله ۲ خرید اولین سیم کارت برای هر فرد رایگان است. پکیج ماهانه این شرکت شامل ۲۵ گیگابایت اینترنت + ۴۰۰ دقیقه مکالمه ماهانه می‌باشد که ۶۵۰ روبل (۳۶۴.۰۰۰ تومان) هزینه خواهد داشت. ترافیک استفاده از اپلیکیشن های واتساپ و تلگرام نیز از طرف این اپراتور نامحدود است محاسبه نمی‌شود. پکیج های مختلف دیگر با هزینه های ۷۵۰ و ۸۵۰ روبل (۴۲۰.۰۰۰ / ۴۷۶.۰۰۰ تومان) نیز موجود است. وایرلس های خانگی نیز ممکن است ۲۰۰ روبل و یا بیشتر هزینه داشته باشند. وایرلس خانگی شرکت ام. ت. س. بطور ماهانه مبلغی حدود ۸۰۰ روبل (۴۴۸.۰۰۰ تومان) است.

هزینه ویزای دانشجویی

دانشجویان پس از پذیرش از دانشگاه های روسیه و دریافت دعوتنامه برای حضور در روسیه باید پروسه اخذ ویزا از سفارت روسیه در تهران را انجام دهند. این ویزای تحصیلی موقت و ۳ ماهه است. هزینه دریافت این ویزا بسته به نوع آن متفاوت است. حالت اول که در ۴ الی ۲۰ روز کاری صادر می‌شود، ۸۰ تا ۱۲۰ دلار به علاوه ۳۰ دلار بابت خدمات هزینه دارد. در حالت دوم که مربوط به ویزای فوری است و ۳ روزه صادر خواهد شد، سنتر ویزای روسیه از دانشجو مبلغ ۱۶۰ تا ۲۵۶ دلار به علاوه ۳۰ دلار هزینه خدمات دریافت می‌کند. دانشجویان پس از ورود به روسیه باید برای تبدیل ویزای موقت تحصیلی خود به ویزای بلند مدت از طریق دانشگاه اقدام کنند. دریافت این ویزا ۱۶۰۰ روبل (۸۹۶.۰۰۰  تومان) هزینه خواهد داشت.

بیمه دانشجویی

تمامی دانشجویان در حال تحصیل در کشور روسیه باید بیمه دانشجویی خود را دریافت کنند. در اکثر مواقع دانشگاه ها با کارگزاری های بیمه قراردادهایی تنظیم و به دانشجویان خود معرفی می‌کنند. دانشجویان می‌توانند به دلخواه خود نیز از مراکز بیمه های دیگری استفاده کنند. هزینه های بیمه با توجه به انواع خدمات آن‌ها متفاوت است. به طور میانگین هزینه بیمه دانشجویی از ۴۰۰۰ روبل (۲.۲۴۰.۰۰۰ تومان) تا ۷۰۰۰ روبل (۳.۹۲۰.۰۰۰ تومان) است. این هزینه ها با توجه به درخواست خدمات بیشتر به انتخاب خود دانشجو می‌تواند بیشتر نیز بشود.

هزینه های شخصی

هزینه پوشاک

 کشور روسیه معمولا ۶ ماه از سال هوای گرم و متعادل و ۶ ماه هوای سرد و برفی دارد. این مسئله با توجه به شهرهای مختلف ممکن است تغییر کند. در حالت کلی خرید لباس‌های معمولی را می‌توان در ایران انجام داد؛ اما به دلیل شرایط آب و هوایی بسیار سخت در فصل های سرد روسیه بهتر است کاپشن و کفش های مخصوص این فصول را از خود روسیه تهیه کنید. در کفش های زمستانی روسیه معمولا از پشم استفاده می‌شود تا گرمای لازم را فراهم کند. یافتن چنین کفش هایی که مناسب شرایط آب و هوایی روسیه باشد در ایران معمولا دشوار است. همچنین کاپشن های با کیفیتی که گرمای لازم را در یخبندان های روسیه فراهم کند نیز به طور معمول در ایران استفاده نمی‌شود. قیمت این پوشاک را می‌توانید در زیر مشاهده کنید.

  • کاپشن های مناسب فصل سرما: ۸۰۰۰ روبل (۴.۴۸۰.۰۰۰ تومان) به بالا
  • کفش های مناسب زمستان: ۶۰۰۰ روبل به بالا (۳.۳۶۰.۰۰۰ تومان) به بالا
  • هودی: ۳۵۰۰ روبل (۱.۹۶۰.۰۰۰ تومان) به بالا

هزینه آرایشگاه

آرایشگاه های مردانه : شروع قیمت ها از ۶۰۰ روبل (۳۳۶.۰۰۰ تومان) و رو به بالا است. در آرایشگاه های دارای خدمات باکیفیت تر مانند برند Top Gun این هزینه ها بیشتر و حدود ۲۰۰۰ روبل (۱.۱۲۰.۰۰۰ تومان) است.

آرایشگاه های زنانه : نسبت به حجم موها متفاوت است. به طور میانگین بین ۶۵۰ تا ۸۰۰ روبل (۳۶۴.۰۰۰ / ۴۴۸.۰۰۰ تومان) متغیر است.

 داروهای ضروری

پودر نمیسیل Нимесил : (پودر ۱۰۰ گرمی ۳ عددی) ۱۳۰ روبل (۷۲.۸۰۰ تومان) / (پودر ۹ عددی) ۴۱۶ روبل (۲۳۲.۹۶۰ تومان) / (پودر ۳۰ عددی) ۸۹۰ روبل (۴۹۸.۸۰۰)

پودر ترافلو ТераФлю: (۴ ساشه ای) ۲۵۹ روبل (۱۴۵.۰۴۵ تومان) / (۱۰ ساشه ای) ۵۱۸ روبل (۲۹۰.۰۸۰ تومان)

قرص نوروفن Нурофен: (بسته ۱۰ عددی) ۱۶۸ روبل (۹۴.۰۸۰ تومان) / (بسته ۲۰ عددی) ۳۴۹ روبل (۱۹۵.۴۴۰ تومان)

دقت داشته باشید که ممکن است قیمت داروها نسبت به داروخانه های مختلف کمی متفاوت باشد.

سایر هزینه های شخصی

هزینه تفریحات مختلف مانند رفتن به سینما، قیمت بلیت سینما و غیره ممکن است متفاوت باشد؛ اما به طور میانگین از ۴۵۰ ۵۰۰ و ۶۰۰ روبل (۲۵۲.۰۰۰ تومان) شروع می‌شود.

هزینه باشگاه های ورزشی نیز مانند باشگاه ddxfitness دارای پکیج های مختلفی است که از ۱۷۰۰ روبل در ماه (۹۵۲.۰۰۰ تومان) تا ۲۳۰۰ روبل در ماه (۱.۲۸۸.۰۰۰ تومان) است.

حداقل قیمت هر پاکت سیگار در روسیه حدود ۱۵۰ روبل (۸۴.۰۰۰ تومان) است.

هزینه رفت و آمد به ایران

یکی از مزیت های تحصیل در روسیه کوتاه بودن فاصله بین کشور محل زندگی تا ایران است. این امر موجب کوتاه شدن زمان پرواز و همچنین کاهش هزینه بلیت هواپیما می‌شود. برای مثال در نوامبر ۲۰۲۳ هزینه بلیت یک طرفه هواپیمایی ماهان از تهران به مسکو حدود ۷ تا ۷ و نیم میلیون تومان است. این مبلغ برای بلیت پرواز رفت و برگشت بین روسیه و تهران حدود ۲۳ میلیون تومان است. البته این مبلغ در بازه های زمانی متفاوت است و ممکن است ارزان تر و یا گران تر باشد.

توصیه ما

ما در شرکت باپریس با سال ها تجربه و حضور در روسیه، با فراهم کردن آموزش های لازم، به دانشجویان کمک می‌کنیم تا در هزینه های زندگی صرفه جویی نمایند. همچنین تلاش می‌کنیم با معرفی روش های خرید مناسب و اصولی، هزینه های زندگی دانشجویی را تا جای ممکن کنترل کنیم. بنابراین اگر قصد مهاجرت به کشور روسیه را دارید می‌توانید از تجربیات چندین ساله ما استفاده کنید. در آخر امیدواریم این مقاله برای تخمین هزینه های زندگی دانشجویی در کشور روسیه برای شما دانشجویان و خانواده های محترم مفید بوده باشد. در صورتی داشتن هر گونه سوال می‌توانید در قسمت نظرات و یا از طریق واتساپ با کارشناسان باپریس در ارتباط باشید.